EL-innebandy har blitt populært

EL-innebandy er en tilrettelagt lagidrett som henvender seg til barn, ungdom og voksne med motoriske nedsettelser. Idretten har sitt utspring i Danmark, og var først tiltenkt muskelsvake, – men absolutt alle er velkomne!

Spillet foregår i idrettshall, på en bane omringet av et vant. Spillerne sitter i spesialbygde elektriske sportsstoler med hjul, med et fastmontert kølleblad foran. For å sentre og skyte ballen manøvrerer spilleren stolen med hjelp av en joystick. Det er et lagspill der samarbeid, samspill og spilleglede står sentralt. I tillegg til at spillerne lærer seg å utnytte stolens funksjoner, utvikler de også en forståelse av selve spillet. EL-innebandy er Norges største lag-paraidrett for bevegelseshemmede. Tilgjengelig for alle, utrolig gøyal og som vi støtter med glede!

Hvordan begynte det?
I 1985 ble det gitt ut en minnemynt i anledning den danske kronprinsens 18-årsdag. Fortjenesten av mynten skulle gå til å utvikle en lagidrett for mennesker med muskelsykdommer og CP. Rullestolbasket, kjelkehockey og volleyball er lagidretter som krever sterke armer og god balanse, og dermed ble idretten vanskelig å utføre for denne gruppen. Prosjektet ble å utvikle en elektrisk sportsstol med hjul. Slik ble paraidretten EL-hockey født, og en ny epoke begynte for de som ville oppleve et sosialt og motiverende lagspill på like premisser.

I Norge fikk EL-hockey navnet EL-innebandy, og Norges Bandyforbund ble ansvarlige for idretten. EL-innebandy har hatt en forrykende utvikling – fra 5 klubber i 2007 til 25 klubber i 2019. Omtrent 230 personer spiller EL-innebandy i idrettshaller over hele landet. Det holdes jevnlige turneringer og cuper. Norges Bandyforbund og flere av de lokale klubbene har ved flere anledninger mottatt ærefulle priser for det gode arbeidet som gjøres for idretten.

EL-innebandy spilles, i tillegg til i Norge, også i Sverige, Danmark og Tyskland. Samarbeidet med Assister meg betyr at klubbene får hjelp til å finne engasjerte ledere som sikrer forutsigbar aktivitet og hjelp med rekruttering. Sammen kan vi øke aktiviteten, bredden og rekruttere nye spillere!

Hva skjer på banen?
Spillet foregår på en bane omringet av et vant. Banen er 14 meter bred og 20 meter lang. Spillerne bruker spesialbygde, elektriske sportsstoler med hjul som styres med en joystick. Personer som daglig bruker elektrisk rullestol vil ha en klar fordel, men det er ikke noe krav. Spillere med reaksjonsevner og godt overblikk over spillet vil raskt oppleve ballkontroll, og dermed ha stor glede av spillet. Stolene kan stilles inn på forskjellig fart og på det meste kjøre i 14 km/t. Foran på stolen er det montert et kølleblad som styrer ballen. Det er stolens bevegelser som gir ballen retning og fart. Det er spillernes taktiske egenskaper, kombinert med bruk av joystick som gjør spillet morsomt å følge, og utfordrende å spille.

Hvordan er reglene?
Hvert lag kan ha 3 utespillere på banen og 3 innbytter. Lagene velger selv om de vil spille med målvakt. Kamptid er 2×15 minutter. En – mot – en dueller er svært vanlige, spillet er svært actionpreget og intenst. På grunn av få spillere på banen kan ofte en enkel feilvurdering skape en åpen målsjanse. Kampen ledes av to dommere. Det er fullt tillatt å fighte, men det er klare regler for hva spillerne kan gjøre.

Stolene er tilpasset hver spiller!
Stolene kan tilpasses hver enkelt spiller med størrelse, nakkestøtte, sideklemmer og sittestilling. Alle som begynner med EL-innebandy søker om å få et vedtak for egen stol hos NAV i det fylket man bor. Utprøving er på vanlig måte som for andre hjelpemidler. Stolen er et spesialhjelpemiddel under kategorien innebandykjelke. Stolene leveres med to sett batterier, slik at et sett batteri kan stå på lading mellom treningsøktene. De beste batteriene kan holde opptil to og en halv time. Stolene produseres i Danmark og importeres til Norge av Handinor.

En lagidrett for flere
Anders Larsen er 40 år, og har spilt EL-innebandy siden 2006. Den gangen var det en helt ny idrett, og det var tilfeldigheter som gjorde at han begynte med EL-innebandy. Etter å ha prøvd ulike aktiviteter, som rullestolrugby og basket, fant Anders en idrett han likte. «EL-innebandy betydde for meg at jeg fant en idrett hvor jeg kunne bidra fullt ut, og på lik linje med andre på laget. For første gang var jeg en fullstendig deltaker», forteller han. Han forteller videre at han syntes det var enkelt å begynne å spille EL-innebandy og at det var fantastisk for ham å kjenne mestringsfølelse og likeverd på banen.

«Det finnes selvsagt idrett for funkiser, men EL-innebandy er lagidrett som er tilgjengelig for flere», sier Larsen.

Han er trener for Bærums Verk Hauger Lions som ble norgesmester i EL-innebandy 2019. Anders er en ildsjel for hele EL-innebandymiljøet. Han er kjent for litt høye tilrop fra sidelinja, og ikke minst sine mange capser, – en ny hver dag! Ser du Anders på kamp eller turnering er han lett gjenkjennelig. Anders er en engasjert fyr. Tidligere var paraidretten organisert gjennom et eget forbund, Norges Handicapidrettsforbund. Nå ligger paraidretten under hvert enkelt særforbund, og det er veldig bra, mener Anders. Det gjør at forbundet tar ansvar for å utvikle idretten. I Norge er det Norges Bandyforbund som organiserer EL-innebandy.

«Det kreves ikke mye for å spille EL-innebandy. Det største kravet er å prøve, og det kan de aller fleste», sier han videre.

EL-innebandy er også en underholdende og morsom publikumsidrett. Spillerne på banen kjører fort, og det kreves god styring og teknisk ferdighet. Treningene blir tilrettelagt for alle nivåer, med blant annet trening på å skyte mål og ha kontroll over stolen. Det ligger mange tusen treningstimer til grunn for å bli en virkelig god spiller -og det er ikke å overdrive. Anders har spilt i mange år, og er også trener for innebandy for gutter 13 og senior menn

«Dette var et valg Bærums Verk Hauger tok, og er et viktig steg på veien for å endre holdninger og fjerne fordommer», sier Anders. «Mange snakker om inkludering på papiret, men Bærums Verk Hauger har gjort det i praksis».

Mange av de yngste spillerne har Anders fulgt hele livet. Det gir ham stor glede å se hvordan spillerne utvikler ferdigheter og selvfølelse. «Det hender jeg får en klump i halsen når jeg ser spillere som tidligere ikke visste forskjell på høyre og venstre og ikke kunne styre stolen, ha stålkontroll på banen». Den yngste spilleren er 7-8 år, og den eldste er i 30-åra, men alder er absolutt ingen hindring, og EL-innebandy vil gjerne ha eldre spillere. De aller fleste som begynner med EL-innebandy, fortsetter med det!

«Spillerne på Bærums Verk Hauger er gode venner. Her kan spillere utveksle erfaringer med andre når vi snakker om ting som skjer utenfor banen, og det er veldig viktig», forteller Anders. «De første gangene har man gjerne en hjelper med, og alle er hjertelig velkommen i hallen».

Anders trener et lag som i stor grad består av yngre og eldre ungdommer, og de liker godt å dra på tur til cuper som avholdes i hele Norge. Han håper på flere spillere til idretten i fremtiden, så nøl ikke med å ta kontakt.

Finn din klubb her, og ta kontakt enten du vil begynne på et lag eller starte en klubb!

Én kommentar til «EL-innebandy har blitt populært»

Legg igjen en kommentar