Reise med assistenter

Carine i utemiljø

Hei igjen

Her kommer det siste reiseinnlegget, hvor jeg har tenkt ut tre punkter som er viktige når man reiser med assistenter. 

Betale reise og opphold

Det er du som arbeidsleder som må betale for assistenten. Det er jo på en måte kjipt at det blir en god del dyrere å reise enn før, men hvem skulle ellers betalt? Det er jo ingen menneskerett å reise.

Dersom du har en BPA-tilbyder med driftskonto kan mat dekkes der, med statens utenlands satser. Sånn var det i Uloba, og sånn er det i Aleris. Det er godt mulig noen driftskonti også dekker reise, det vet jeg ikke. Jeg kan ikke helt forstå hvorfor noen velger å ha en BPA-ordning uten driftskonto.

 

Reise med samme fly

Da vi skulle hjem fra Thailand hadde vi booket assistenten på Norwegian, mens vi selv fløy med Thai Airways. Dette var selvsagt på grunn av prisen. Nå kommer det jo an på hjelpebehovet ditt, men det kan være lurt å reise på samme fly. Både fordi man kan få behov for hjelp på flyreisen, og fordi det er kjipt om ditt eller assistentens fly er forsinket/innstilt og du da står uten hjelp. Dessverre måtte min assistent være i avgangshallen i Bangkok i nesten et døgn, med migrene, men hun skulle jo heldigvis ikke på jobb på en stund, hjemme i Norge.

  

Annerledes arbeidsdag.

På reise har mine assistenter en ganske annerledes arbeidshverdag. De hjelper med morgenstell som vanlig, også har de egentlig ikke så fast arbeidstid etterpå. Stort sett henger de med på hva enn Manneb og jeg gjør, og er sånn halvveis på jobb, halvveis ikke. Timeantallet er imidlertid bestemt på forhånd. Nå finnes det jo like mange måter å organisere dette på, som det finnes mennesker. Jeg sier ikke at min måte er den beste. Faktisk vil jeg heller oppfordre til å snakke med assistentene dine, og finne ut hva som er best for dere.

Både Uloba og Aleris har reiseavtaler, som gjør at du kan omgå arbeidsmiljøloven for en begrenset tidsperiode. Det er likevel viktig å huske på at dersom du har et stort hjelpebehov, slik som meg, er det slitsomt å være på jobb hver dag. Hotellrom er ikke like godt tilrettelagt som hjemme. Dagene er kanskje kortere og mer spennende, men man må ikke drive rovdrift på assistentene. Da vi var på treukers vintur og treukers Thailandtur hadde vi derfor assistentbytte underveis i ferien.

  

Håper dette var nyttig. Bare å stille spørsmål om det er noe jeg har glemt! Godt nytt år! 

Én kommentar til «Reise med assistenter»

Legg igjen en kommentar