«Sykling uten alder» er et dansk konsept som nå sprer seg over hele Norge. Ideen var å få eldre personer ut på sykkeltur. Men konseptet passer også veldig godt for andre med bevegelsesbegrensninger. Med MS var det å komme seg ut på tur en uvant luksus for snart 60 år gamle Einar Egeland. Men så kom det en Rickshaw forbi.
For over 20 år siden fikk han multippel sklerose, og dagene blir lange. Ikke er det lett å komme ut på tur heller.
– Det er lenge mellom hver gang jeg er ute i lufta, sier Einar Egeland.
Men i Skien har frivillige ved Menstad Bydelshus og Menstad Frivillighetsentral satt i gang et unikt prosjekt som skal gjøre dette lettere.
– Vi er trolig de første i Norge som gjør dette utenfor sykehjemmene. Vi er en frivillig organisasjon, sier frivillig pådriver Jan Henry Fosstvedt
Med store sykler i form av Rickshaws med et stort dobbeltsete foran, får nå enslige, ensomme, bevegelseshemmede eldre og yngre tilbud om gratis sykkeltur. Med rullestolen kjørt direkte om bord i sykkelen, er Einar klar for tur.
– Nå blir det ikke bli noe grisekjøring! sier sykkelfrivillig Leif Harald Hansen.
Les hele artikkelen og se innslag på NRK Telemark på denne linken
Startet i Danmark – nå flere steder i Norge
Sykling uten alder-konseptet ble skapt sammen med, og finansiert av København kommune. Deretter spredte det seg til bl.a Hjørring, Brøndby, Oslo og Bornholm. Det er med erfaringer herfra utarbeidet konsept med brand, logo, kommunikasjonsplattform og en rekke «best practices» som kan gjentas i andre byer og kommuner parallellt med at konseptet berikes og videreutvikles til glede for hele fellesskapet.
Det avholdes workshop med kommunens team for å gi en innføring i formål og konsept, samt hvordan «Sykling uten alder» kan igangsettes i kommunen. I tillegg kartlegges aktører og interessenter. «Sykling uten alder» gjennomgår og iverksetter praktiske ting omkring syklene, som service og forsikring.
Kirkens Bymisjon var tidlig ute i Norge
Flere av Kirkens Bymisjons sykehjem i Oslo har, med hjelp av Lions Club og Gjensidigestiftelsen, kjøpt slike sykler. De har blitt svært populære innslag i hverdagen ved flere sykehjem. Ved Bekkelagshjemmet brukes elsykkelen så godt som hver eneste dag, og ved Sofienberghjemmet har de likeså godt kjøpt to.
Kirken Bymisjon har også en lignende sykkel ved Solliheimen på Kråkerøy i Fredrikstad.
«kom-i-gang-pakke» gjør det enkelt å starte
En «kom-i-gang-pakke» inneholder all erfaring «Sykling uten alder» har opparbeidet fra starten. Det handler om å få rekruttert frivillige, å skape grobunn for å kunne begeistre og beholde de frivillige over tid, å skape forankring og eierskap på institusjonene og blandt beboerne, de pårørende, personalet og nærmiljøet, og å skape engasjement i kommunenes ledelse.
Med kom-i-gang-pakken blir kommunen en del av Sykling uten alder nettverket.
Les mer om «Sykling uten alder» på syklingutenalder.com, cyklingudenalder.dk, Kirkens Bymisjon
Kommentarer